Scherpschutter – Opkomst

‘Scherpschutter – Opkomst’ is een thriller geschreven door de Nederlandse auteur Maarten Bart de Jonge. Het is zijn tweede boek. Zijn derde boek ‘Scherpschutter – Jacht’ is hier een vervolg op. De cover past perfect bij de inhoud: spannend!!!

Maarten Bart de Jonge

Wat is het toch heerlijk dat selfpublishers en/of beginnende auteurs Boekrecensies Blog weten te vinden! Dit boek is namelijk weer zo’n mooi voorbeeld! Het is gewoon steengoed, en dat voor een (nog) onbekende auteur!

.

Scherpschutter

Het verhaal gaat over een jongen, Jack genaamd, die in Ierland opgroeit en nu niet bepaald een saaie vader heeft. Vadertjelief behoort namelijk tot een groep keiharde criminelen en deinst dan ook niet terug voor een grote bankoverval waarbij doden vallen. Het gaat natuurlijk niet altijd even goed als geplanned en de vader, Trevor, wordt op een dag opgepakt om voor een lange tijd in de gevangenis te verblijven.

Na verloop van tijd vindt er een scheiding plaats tussen zijn vader en moeder en Jack kan er alleen maar erg door opgelucht zijn. De liefde voor zijn vader was niet zo groot; en vice versa. Zijn moeder krijgt een relatie met de rechercheur die Trevor heeft laten oppakken en betere tijden volgen als deze sympathieke man een betere vader voor Jack blijkt dan zijn echte vader ooit is geweest.

Talent!

Jack ontwikkelt zich als een intelligente jongen en blijkt heel goed te kunnen schieten. Als hij met zijn ‘vader’ een weekend de bergen in gaat voor de jacht, blijkt echter dat er op hen wordt gejaagd en volgen er bloedstollend spannende dagen. Beiden overleven dit avontuur. Jaren later gaat Jack in het leger en klimt hij al snel op tot de elite-troepen waar hij een van de beste scherpschutters blijkt te zijn.

Drugskartel

Gelijktijdig volgen we een drugkartel in Colombia dat geen genade kent qua werkwijze – lees: wreedheden. De verhalen vervlechten zich als Jack uit het leger gaat, wordt opgenomen in een ‘Special team’ en wordt ingezet om een ontvoerde CEO en zijn gezin, te bevrijden uit de handen van een héle foute drugsbende.

Thriller – Spanning!

Nu is het genre: thrillers, niet echt mijn geliefde genre qua boeken, maar ik zeg het maar meteen: ik heb genoten. Ik heb het boek in een sneltreinvaart uitgelezen, tot diep in de nacht. Het boek ‘voelt’ als een Jack Reacher x Amercian Sniper film. De openingsscène van de bankroof had zo de beroemde scène uit de film ‘Heat’ kunnen zijn waarbij een bankoverval wordt gepleegd. Hier dacht ik meteen aan gezien de qua vaart, spanning en nauwkeurigheid van de beschreven momenten.

Dit laatste is wel mijn grootste compliment aan Maarten Bart de Jonge. Het boek is héél nauwkeurig en zorgvuldig geschreven alsof over iedere stap lang en goed is nagedacht. De scènes in het bos, die gaan over de ‘vader’ en jack op jacht, zijn erg goed geschreven en absoluut heel spannend. Er vliegen geen lichaamsonderdelen in het rond en er spettert geen bloed, maar toch is de dreiging en de spanning érg voelbaar. En zo vond ik ook de hoofdstukken over het gezin van de CEO in een beveiligde compound in Congo, erg sterk omdat de dreiging zo voelbaar is. In de structuur van een raamvertelling zie je het gezin hier leven terwijl de gijzelnemers al rondspoken om hun plannen uit te voeren.

Het boek is verkrijgbaar bij Boekscout: https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464313352#

Aanrader!

Yés! En natuurlijk ook een kritische noot. Het boek heeft namelijk een open einde die verder gaat in deel 2. Ik vind het jammer dat dit nergens op het boek staat vermeld en ga er dus vanuit dat je de delen ook los van elkaar kunt lezen. Toch is deel 1, dit boek dus, niet ‘af’ maar eindigt abrupt.

Er zit niets anders op dan deel 2 ook te gaan lezen. En dat is gelukkig een aantrekkelijke gedachte.