Wat verborgen is – Hjorth Rosenfeldt

Het ene geheim is het andere niet

In de Scandinavische literaire thriller Wat verborgen is van Hjorth Rosenfeldt draait het om geheimen. Grote en kleine geheimen, verzwegen en verklaarbaar of gewoon veel te zwaar om te dragen.

De man was geen moordenaar.
Dat hield hij zichzelf voor terwijl hij de dode jongen van de helling af sleepte: ik ben geen moordenaar.

Wat verborgen is begint met de vermissing van een jongen van zestien jaar. Hij is door zijn moeder als vermist opgegeven bij de politie. Ze heeft hem al tweeëntwintig uur niet gezien als ze ineens beseft dat hij gewoon weg is. Het politieonderzoek dat volgt en de opbouw van het verhaal is kenmerkend voor de Scandinavische thriller.

De vermissing krijgt de hoogste prioriteit, maar dat wordt in eerste instantie niet opgepakt. Om deze vergissing goed te maken wordt er een grootschalige zoekactie op touw gezet, en zijn het minderjarige scouts die het levenloze en zwaargehavende lichaam van de jongen vinden.

Na dit schokkende begin is het een aaneenschakeling van missers en nieuwe en oude geheimen die als een duveltje uit een doosje tevoorschijn komen…

Om de moord op te lossen en slechte kritieken voor te zijn besluit het hoofd van de recherche, Kerstin Hanser, om het bureau Moordonderzoek van de nationale recherche in te schakelen. Dit team komt ter plaatse en krijgt versterking van de kundige (ex)collega Sebastian Bergman die om onduidelijke redenen weer deel wil uitmaken van het team. Hij wordt aangenomen, werkt mee, maar volgt tevens zijn eigen plan.

De beschreven personen in Wat verborgen is zijn eigenlijk net zo interessant als de moord die moet worden opgelost. Ze hebben allemaal iets bijzonders, ze zijn onbetrouwbaar, onaangenaam, onaangepast of ontrouw. Dat maakt het verhaal niet alleen spannend, maar ook uitdagend door de vele gebeurtenissen en verhaallijnen.

Waar was het eerzame, ouderwetse politiewerk gebleven? Torkel zette die gedachte meteen weer van zich af. Dat was iets wat oude, operaminnende, whiskypimpelende inspecteurs in detectiveseries dachten. Gebruikmaken van de techniek was eerzaam politiewerk. DNA, bewakingscamera’s, geavanceerde computertechnologie, gegevenskoppeling, afluisteren, gsm uitlezen, herstellen van gewiste sms-berichten. Zo loste je tegenwoordig misdaden op. Het was niet alleen nutteloos dat te bestrijden of niet te gebruiken, het was ook alsof je het vergrootglas nog steeds als belangrijkste onderzoeksinstrument van de politie zag. Dom en reactionair. En dit was niet het moment om dat te zijn. Er was een jonge jongen vermoord. Alle ogen waren op hen gericht.

Wat verborgen is, is het debuut van Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt en tevens het eerste deel van de Sebastian Bergman serie.  Inmiddels is het zesde deel van deze serie met als titel Oordeel uitgekomen op 11 april 2019.

Conclusie:

Wat verborgen is, is een echte Scandinavische thriller. Alle ingrediënten zijn aanwezig. Een bijzondere misdaad, een onaangenaam hoofdpersoon en een duidelijke omschrijving van de omgeving.

Op de achterflap van het boek lees ik het volgende; ‘Wat is-ie spannend!’ Vier sterren van de VN Detective & Thrillergids. Daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. ‘Heerlijk leesvoer’, zijn mijn eigen woorden.

Productspecificaties:

  • Bergmankronieken deel 1
  • Verschijningsdatum: juni 2016
  • Aantal pagina’s : 480
  • EAN: 9789023498278

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *