‘Mijn vriend Hitler’ had ik hem kunnen tegenhouden?

Adolf Hitler. De man wiens idealen zo’n 75 miljoen mensen het leven zouden kosten. Mag je hem als mens tonen? In zijn intrigerende roman ‘Mijn vriend Hitlerdoet Piet De Loof meer dan een poging. Door de ogen van jeugdvriend August Kubizek krijg je een unieke inkijk in de tienerjaren van ’s werelds meest ondoorgrondelijke leider.

Over de figuur Adolf Hitler zijn reeds talloze biografieën geschreven. Toch weten we slechts weinig over diens jeugd. In de heruitgegeven versie van ‘Mijn Strijd‘ lezen we weliswaar over zijn jonge jaren, maar het werk is gekleurd. Hitler lijkt zijn jeugd te verbloemen en wijdt vooral uit over politiek. Dat in tegenstelling tot het werk van De Loof, een pakkende roman waarin vriendschap en muziek centraal staan.

De ontmoeting

Het verhaal gaat over de zeventienjarige Gust (Kubizek) wiens droom het is ooit dirigent te worden. Tijdens een operette in het muziektheater van Linz ontmoet hij een magere jongeman van ongeveer dezelfde leeftijd. Al vanaf de eerste handdruk is Gust onder de indruk van het charisma van de man. Deze laatste stelt zich voor als Adolf Hitler.

Adi en ik, wij waren in de eerste plaats muziekliefhebbers.’

Een eigenzinnige tiener

Het voortdurende gepalaver over hun muzikale belangstelling werkt Kubizek’s vader danig op de zenuwen. Dankzij zijn -later beruchte- overredingskracht weet Hitler de man niettemin te overtuigen zijn zoon een kans te geven aan het Weens conservatorium. Ook Hitler trekt naar de hoofdstad. Zijn doel is om naar de kunstacademie te gaan, maar dat feest gaat niet door. Hitler beschikt immers over onvoldoende talent. Kubizek probeert zijn vriend dan maar te overtuigen om zijn middelbare school af te maken, maar de halsstarrige Hitler heeft daar geen oren naar. Dan verdwijnt hij plots van de radar.

Adie had geen idee wat hij met zijn leven zou aanvangen.’

‘Mijn vriend Hitler’ is gebaseerd op feiten

Jeugdauteur Piet De Loof schrijft met ‘Mijn vriend Hitler‘ een historische roman wat betekent dat zijn verhaal gebaseerd is op feiten. De bronnen die hij raadpleegde zijn terug te vinden achteraan in het boek. Uit deze informatie maakt De Loof een sterk verhaal over August Kubizek, een volgzame jongen die in de eerste plaats dweept met een vriend. Toch komen ook de onderlinge spanningen mooi aan bod. Het dwingerige karakter van Adolf komt al vroeg tot uiting.

Mijn vriend, zo denk ik nog altijd over hem. Zonder hem was ik niemand.’

Vriendschap boven alles?

De Loof’s beschrijvingen geven je het gevoel dat je Hitler echt kent. Dat maakt het boek zo beklijvend. Het is een verhaal waarin de oorlog nog op zich moet laten wachten. Een oorlog waarin Hitler de spilfiguur zou zijn. Elf jaar na de feiten vraag je je samen met  Kubizek af of hij de gefrustreerde Adolf toch niet beter had opgespoord. Desondanks ziet Kubizek hem nog steeds als  iemand die hij respecteert. Dat is geen verrassing voor zij die het boek hebben uitgelezen. Een echte aanrader dus!

‘Mijn vriend Hitler’ van Piet De Loof is bij Standaard Boekhandel via deze link:

Standaardboekhandel.be/p/mijn-vriend-hitler

Meer (historische) romans:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *