‘In de lavabo’ van Erik Segers

Gastrecensie van Godart Bosmans.

De roman ‘In de lavabo’ handelt over Floris die angst heeft om COVID 19 op te lopen. Hij is ook hopeloos verliefd en sleept een welbepaald verleden met zich mee. Floris zondert zich af in een klein appartement, zeg maar studio. De roman is geschreven door Erik Segers.

In de lavabo

De studio is de plaats waar het allemaal gebeurt en waarin een grote koperen lavabo een centrale plaats inneemt. Hierin wordt het een en ander weggespoeld. De centrale vraag in dit boek is ‘wat zit er in de lavabo?’.
Verschillende ontmoetingen in de kamer leiden tot fantasievolle, hilarische en absurde taferelen. Hierbij wordt er er geknipoogd en gelinkt naar de huidige actualiteit en realiteit.

Kleurrijke personages

Verschillende kleurrijke personages passeren de revue alsook enige bekenden uit Erik zijn twee vorige boeken. Dit zijn de Frans Karton, dokter De Donder alsook Pief, Poef en Paf. De laatsgenoemden zijn voor de verandering geen gangsters maar paters. De namen van de personages alsook de gebruikte afkortingen zijn zoals altijd lachwekkend. 

Surrealisme & filosofie

Het verhaal leest vlot en is doorspekt met vele surrealistische wendingen, af en toe filosofisch van aard. Zo komt er bijvoorbeeld een klok zonder wijzers aan bod. Alsook de gevatte uitspraak ‘niets is onmogelijk zelfs het onmogelijke niet’…
Eveneens worden vanzelfsprekendheden in vraag gesteld die het geheel bijkomende stof tot nadenken geeft.
Maar het moet gezegd worden: het mannelijk geslacht, en dat mag je letterlijk nemen, komt vaak aan bod. Zo vaak dat het soms een beetje teveel van het goede wordt. 

Ook de erotisch getinte zinspelingen of momenten zijn eerder plat en kunnen beschamend overkomen. Dit zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Doch hoe dan ook, humor en fantasie zijn de twee basis ingrediënten die de fil rouge  in dit gekke verhaal vormen. 

Naar het einde toe is dit boek een echte page turner om de dolkomische ontknoping te ontdekken. 

Een lach op mijn gezicht

Dus, onafgezien van het feit dat het verhaal hier en daar een beetje herhalend langdradig is, is de  vertelling hilarisch, fantasievol en toverde het regelmatig een luidruchtige lach op mijn gezicht.
Puur komische ontspannende lectuur dus in dezelfde stijl als zijn vorige twee boeken. Doch hier en daar wat meer plat taalgebruik. Toch vind ik het zeker een aanrader en de moeite waard om gelezen te worden indien je van dit specifieke genre houdt. 

Meer van Erik Segers:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *